We Got CreepS

Startside • Op • Collection • Photo • For Sale • Link • Medlemmer • Pasningsvejledninger • Terrarie og tilbehør

Spindevorter.

Over og underside af spindevorterneSide af spindevorterneundersiden af spindevorterne samt udfld fra anus.

Om en edderkops spindevorter kan man kort sige, at de er modificerede lemmer, der kan bevæge sig i alle retninger og danne silketråd - men spindevorter er meget mere en det! Spindevorter er små kemiske fabriker, der kan producere et materiale, som det endnu ikke er lykkes forskere at fremstille på kunstig vis. Man har dog gennem forskning fundet grundmaterialet i selve silkefremstillingen, men der er stadig meget der endnu ikke er opdaget omkring denne fantastiske og meget kompliceret proces, som edderkoppens fremstilling af silke vitterligt er. De mygalomorpha edderkopper, som ”vores” theraphosider hører under, har oprindeligt haft 4 par spindevorter, men vorterne på det 10. kropssegment er med tiden forsvundet og nu består der kun 2 par på 11. kropssegment. De 2 par kan man tydeligt se på billede I – den lille dråbe midt i billedet er udflåd fra edderkoppens anus.

Om selve spindevorterne og silken.

I bunden af spindevorten, inde i selve bagkroppen sidder der kirtler, der danner de forskellige former for flydende silkeprotein som edderkoppen nu har brug for i sit liv. Man mener, at Theraphosid-edderkopper producerer ca. 4 forskellige former for silke – silke til at lave ægsækken/sædspind, silke til, i visse tilfælde at spinde over dræbt bytte, silke til at spinde omkring og i boet o.s.v., så silke er ikke bare silke, i alle de processer, hvor edderkoppen skal bruge silke, er silken skræddersyet til netop dette formål.  

En edderkops silketråd består kort af proteinet fibroin der danner midten af silketråden og proteinet sericin, der danner skallen af silken og samtidig holder sammen på tråden.

Hvordan fungere silkedannelses processen så? – Jo, på undersiden af spindevorterne sidder der nogle små toppe, (spigots), der alle i bunden har en ventil – denne ventil styrer den mængde af protein som edderkoppen nu ønsker at frigive. Man har tidligere troet, at det var silkeproteinets kontakt med den atmosfæriske luft, der fik det til at størkne, men forskning har bevist det modsatte. Det der sker, når proteinet frigives er, at det træk der er fra tråden der allerede er ude, får protein (fibroin) molekylerne til at ensrette sig, hvilket øjeblikkeligt omdanner det flydende silkeprotein til en solid tråd.

Ja naturen er fantastisk og forunderlig.

© Peter Falck

Her er lidt flere billeder af spindevorterne