We Got CreepS

Startside • Op • Collection • Photo • For Sale • Link • Medlemmer • Artikler • Pasningsvejledninger • Terrarie og tilbehør

Pandinus imperator

C. L. Koch 1841
Udbredelse: Afrika (Congo, Elfenbenskysten, Ghana, Guinea, Nigeria, Togo)
Størrelse:  12 - 16 cm.
Giftighed: Moderat.

Pandinus imperator er nok den skorpion der er flest folk der har haft gående i terrariet derhjemme. Dette skyldes først og fremmest at den er særdeles let tilgængelig da den bliver importeret i store mængder, og samtidig er prisen, selv hos dyrehandlerne, så lav at de fleste kan være med. Som hobby dyr betragtet må man også sige at den er overmåde velegnet, da den i reglen har et roligt gemyt, er forholdsvis let at holde og kan holdes socialt. Da den samtidig er stor og imponerende at se på er der ikke noget at sige til at den er så udbredt som den er.

Pandinus imperator stammer fra (Vest)Afrika hvor den primært lever i tropiske regnskovsbiotoper, det vil sige lunt og fugtigt. Skorpionen kan blive pænt stor, op til omkring 20 cm og over 60 gram. Den er skinnende sort med et blåligt/grønligt skær, hvis den ses i den rette belysning. "Bløddelene" mellem leddene er grå. Kløerne er store og brede og anvendes til at fange byttedyr, til selvforsvar og til at grave med.

Pandinus imperator er, i de fleste tilfælde, en af de mindst aggressive arter på markedet. Den bruger halen særdeles sjældent, og kun efter intens provokation. Skulle man være så uheldig at blive stukket af dyret er det ikke videre farligt. Styrken af stikket skulle angiveligt være sammenligneligt med et almindeligt bistik. Folk med allergi over for insektstik skal dog selvsagt passe på.

Terrariet til denne skorpion skal indrettes med hensyn til dyrets naturlige biotop. Et godt tykt bundlag, mindst 10 cm og gerne tykkere, bestående af ugødet spagnum, pottemuld, skovbund eller tilsvarende materiale er udgangspunktet. Skorpionen graver meget og graver gerne selv sin egen hule. Bundlaget skal holdes fugtigt hele tiden og det vil være en fordel at trykke det noget sammen inden skorpionen sættes ind i terrariet så det ikke skrider for meget sammen når skorpionen graver sine gange. Det er en god ide at sætte et stort stykke bark, en trærod eller lignende ind i terrariet da skorpionen så vil grave sin hule under dette.
Man kan med fordel beplante sit terrarium med planter der kan tåle den begrænsede belysning og den høje luftfugtighed. Planterne vil give skorpionen et velkomment skjulested når den er uden for sin hule og vil endvidere hjælpe med til at opretholde den rette luftfugtighed. En lav drikkeskål er nødvendig og vil blive brugt. Sørg for at den altid er fyldt med rent vand.
 
Pandinus imperator kan fint gå ved en god stuetemperatur, men hvis man kan hive temperaturen op omkring 25-26 grader om dagen er det at foretrække. Bruges varmemåtte/kabel er det en dårlig ide at anvende disse under terrariet da det dels udtørrer bundlaget, dels giver en risiko for at overophede skorpionen der jo netop ynder at grave ned i bundlaget. Bedre er det at montere varmemåtten på siden eller bagvæggen af terrariet. Da skorpionen er nat aktiv er den følgelig ikke glad for en alt for kraftig belysning. Hvis man har planter i terrariet må man finde et passende kompromis så disse også klarer sig.

Skorpionen skal fodres en gang i mellem. Hvor tit afhænger en del af hvor varmt den går, men en gang hver eller hver anden uge plejer at være passende. Hvis man overfodrer skorpionen kan den gå hen og blive decideret fed at se på, og så kan man jo passende skære lidt ned. Som foder kan man bruge græshopper, store fårekyllinger, kakerlakker, kæmpemelorm og andet af passende størrelse. Det skal i reglen være levende for at skorpionen gider at spise det. Man kan enten slippe foderet løs i terrariet og satse på at skorpionen selv fanger sin mad, eller man kan pincetfodre hvis man vil være sikker på at der ikke render alt for meget levende rundt i terrariet. Det er ikke altid at skorpionen vil acceptere foder fra pincetten til at starte med,  men de fleste dyr kan vænnes til det med tiden.

Man hører ret ofte om succesfuldt opdræt af Pandinus imperator. Som oftest er der tale om vildtfangede skorpioner der er gravide når folk køber dem og så føder et stykke tid efter at de er kommet hjem i terrariet. En gang i mellem sker det dog også at der rent faktisk finder succesfulde parringer af sted i terrarier hvor skorpionerne bliver holdt socialt. Der kræves god plads og en glat overflade i terrariet for at en sådan parring kan finde sted. Den foregår ved at hannen efter nogle tilnærmelser tager fat i hunnens pedipalper og fører hende rundt i terrariet. Formålet med denne dans er at føre hende hen over en glat overflade, for eksempel en sten, hvor han i forvejen har afsat en spermatofor. Når hunnen føres hen over spermatoforen samler hun den op og er dermed befrugtet.
   Efter nogen tid, hvor man kan se hunnen bliver tykkere og tykkere, kommer ungerne så. De fødes levende og er helt hvide det første lange stykke tid. Umiddelbart efter fødslen kravler de op på hunnens ryg hvor de opholder sig indtil efter første hamskifte. Herefter begynder de at tage små ture ned fra ryggen i ny og næ, men de opholder sig altid i umiddelbar nærhed af moderen. Moderinstinktet er meget stærkt hos Pandinus imperator og hunnen vil det første lange stykke tid fange bytte som hun river i stykker og rækker op til ungerne. Det anbefales ikke umiddelbart at fjerne ungerne fra moderen, men hvis man alligevel vil gøre det, så vendt i hvert fald til de er kommet ned fra ryggen af sig selv. Det er vigtigt at sørge for en høj luftfugtighed under ungernes opvækst da dette kræves for et succesfuldt hamskifte. Ungerne bliver voksne i løbet af 2,5 - 6 år.

© Sofus Ryge Petersen